CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Sunday, 5 February 2012

Tutorial CUTE DOLL yg paling simple (part 1 & part 2)

 Salam dan selamat pagi kat u olz yg sudi view blog yg xseberape ni :P. Hari ni ai nak bg tutorial yg paling kacang rebus utk wat keychain doll (part 1).



Bahan2 yg diperlukan:-
1) Felt pelbagai warna
2) Gunting, gam uhu, benang, kertas, benang, jarum, ribben, fiber
3) hiasan kat doll tuh (cth: munge ros halus2 tu, flatback button, bling2)

mula-mula korang lukis la doll yg korang nak buat~ skech kasor je janji ade rupe doll

janji ade ghupe udah ler ye........

pastu pecahkan gambor tu kepada berberapa bahagian mcm pic kat bawah ni:-

(sile jgn gelak dgn hasil lukisan yg huduh ini  :P )


Dah siap lukis tu boleh la potong bahagian2 yg ade tu cth mcm rambut, muka,badan, n semuanya la mcm kat pic bwh ni pulak yer~


dah mcm nak siapkan puzzle lak hehehe.....




Seterusnya ialah cara2 utk siapkan kepala doll terlebih dahulu~

 Mula-mula kite cantumkan bhgian muka (rambut & mata) gunakan gam uhu..
pastu jahit bhgian yg mn patut utk mantapkan lg kepala supaya x terbukak bile masukkan fiber nanti
jahit bentuk mulut dan alis mata



 Rambut toncet tu boleh ler lekatkan mcm kat dlm gambor tu ye~



 Kemudian tempekkan bahagian belakang kepala......okeh stenbai benang dan jarum ye....






 Akhir sekali jahitkan bhgian muka dan belakang kepala dgn kemas...... jangan jahit habih tau nanti nak masukkan fiber camne?? ai suggest jahit bahagian rambut je dulu (hitam) sbb nanti nk attach kepala dgn bdn dia hehe... xlupe jugak jahit dgn riben utk jdkan keychain atau suka hati lah ye... serikan kepala doll dgn aksesori mcm button ke ape ke spy nampak kiut.....




yg part badan ni pulak to be continue yer~huhuhuhu

Tq utk yg sudi menjengah tutorial sekerat jalan ni
jangan marah2....nanti ai hapdet kat  http://www.facebook.com/OhCute  bile dah siap part2 >_<''






PART II

akhirnye siap gak ai snap pic utk tutorial ni walaupun wat sorang2 xper laaaaaaaa.......
janji siap jugak tutorial ni hehe.


utk bhgian badan, mula2 tampalkan bhgian baju ke badan doll,





kemudian jahit mcm dlm pic bwh ni utk elakkan bj tu tertanggal dikemudian hari hehe..
(ai tammpal bling2 kat bhgian depan doll utk membezakan mn1 depan dan belakang nanti)





Cantumkan kedua bahagian dan jahit mcm dlm gambar kat bwh ni...
(sambil jahit sambil masukka fiber kat badan doll tu utk memudahkan keje korang nnt)
jahitan tu buat je sampai abis...langgor je yg bhgian yg kunun2 mcm tengkuk doll tu... tu sbnrnye bhgian penyambung kepala :)





Pastikan hasilnye mmcm dlm pic kat bwh ni ye....ai punye ade fiber terkeluar sikit...xpe xde masalah.






dah tu, jahit kepala doll dan sambungkan dgn badan doll... sambil jahit sambil masukkan fiber utk keje senang ye.... xde terkial2 nak msukkan fiber tu last minit... hasilnye mcm kat bwh ni...





Rase2 jahitan tu dah kukuh, mantop dan macho~ boleh ler tambah hiasan2 lain yg komer rase comel dan sesuai utk doll masing2 ye..... ai punyer camni jelah hehehe.....





Tadaaaaaaaaaaaaa~ sempat berposing dgn bunny & kitty <3



So mcm mn??? ok ker tutorial ni? hehehe........ sebarang cadangan boleh ler komen2 kat bwh tu.

kalau respon ok nnt ai wat lagi tutorial yg rase2 cam nk share hehehe..
TQVM!

6 comments:

Oh Cute said...

hehehe sorry la tutorial ntah pape je sekerat jalan :P

masih sedang berusaha utk Habiskan snap pic :)

jom komen utk bg idea

Linda said...

Tak sabar nak buat

zue hidayah said...

sgt chumell..cm tuan dye jugak =)

Oh Cute said...

mekasih u ols <3 dah wat t jgn luper tag ye hehehehehe........

U-ie said...

i like:)..cantik:)

izan baharuddin said...

comel comel comel!!!.... and sangat2 cute!!